пʼятницю, травня 22

Американські бібліотеки для дітей


У всьому світі бібліотеки модернізують, з традиційних книгозбірень вони перетворюються на сучасні центри розвитку та освіти. Одними із таких прогресивних закладів є американські бібліотеки, працівники яких дбають не лише про комфортні умови та сучасне обладнання, а й про можливості для розвитку та освіти своїх читачів. 


Багато американців вважає візит до бібліотеки важливою частиною робочого тижня дошкільнятка. У дитячих відділах можна весело і корисно провести час, оскільки атмосфера, що панує там, і засоби, доступні для дитини, спонукають її активно пізнавати світ і розкривати нові можливості. Ці секції створені з думкою про дітей та відповідно до їх потреб і зацікавлень.
Будучи доступними для кожного, незалежно від походження чи доходу, такі місця є унікальним внеском держави і суспільства у розвиток дітей, а тим самим – майбутнє нації.
Сьогодні в американських громадських бібліотеках можна знайти не лише безліч книг на неймовірну кількість тематик, включно із найсвіжішими новинками. Сучасні комп`ютерні відділи теж вже нікого не дивують. Бібліотеки перетворилися на досугові центри для дітей та дорослих, де можна відвідувати різні майстер-класи та заняття, лекції і тренінги, музичні секції та просто відпочивати. Особливої уваги заслуговують відділи для дітей. 
 
Традиційні стелажі з книгами доповнені оригінальним декором приміщень та різноманіттям залів. У дитячих відділах можна побачити м`які крісла, настільні ігри, виставки творчих чи фоторобіт, плакати, цікаві конструкції, на зразок замків чи велетенських вагонів поїздів, тощо.
 
Для дітей створені спеціальні зони для читання. Малюки не лише можуть брати, читати та розглядати книги із полиць, але й гратися іграшками, складати пазли чи конструктори, грати на музичних інструментах, малювати чи ліпити з пластиліну тощо. Вибір засобів для гри дуже різноманітний: від м`ячиків та м`яких іграшок до залізниць та іграшкових кухонь. Це не лише дає можливість зайняти малюка якось справою, але й розвиває його творчі та пізнавальні здібності, тренує пам`ять, поліпшує дрібну моторику рук, зрештою, зацікавлює до читання та книг. 
Часто у бібліотеках облаштовують й ігрові майданчики, де дітвора може бігати, грати у піжмурки абощо. Вони користуються особливою популярністю взимку, коли погода не дає можливості проводити час надворі. А влітку організовують творчі вечори, літературні табори та інші події, які підтримують інтерес до книги і під час канікул.
 
Також для дітей щодня протягом року проводять різні заходи. Достатньо лише зайти на сайт бібліотеки та знайти те, що буде цікаво вам і вашому малюку, будь-то гра на барабані, вишивання, конструювання кораблів чи танці.
 
Цікаво, що читацький абонемент тут можна отримати від народження. Часто у таких бібліотеках можна побачити матусь із немовлятами. Поки старші дітки читають чи граються, мама може приділити час малюкові: у бібліотеках є багато книг для наймолодших із тканинними чи музичними вставками.
«Цікаво, що діти не можуть поводитися тихо, але ніхто їм не забороняє говорити. Вони нікому не заважають, і ніхто не звертає на них увагу. Між секціями нема стін чи перегородок, які б створювали шумоізоляцію, але місця достатньо, щоб звуки не долітали до сусідніх відділів і не перешкоджали дорослим працювати з книгами і комп’ютерами. Тому матері чи інші опікуни не бояться приходити у бібліотеку з немовлятами». 
 
Інші матусі можуть працювати у цей час у дорослому відділі бібліотеки, читати щось для себе, плести чи вишивати, або ж просто проводити час із дитинчам, спрямовуючи його гру або читання, і час від часу підбадьорюючи похвалою чи обіймами.
 
Великий асортимент книг за жанром і тематикою дозволяють дитині розвиватися, відкривати все більший і більший шматок світу для себе, покращувати навички читання, пошуку та відбору інформації; а постійне перебування у колі інших дітей дозволяє розвивати комунікаційні вміння та соціалізуватися. Це особливо важливо для того соціального класу, які не можуть дозволити собі велику домашню бібліотеку чи приватні школи розвитку.
 
«Громадські бібліотеки в США надають сім’ям неоціненну підтримку у вихованні дітей. Вони створюють для діток унікальну можливість пізнавати світ і тренувати уяву. Крім того, бібліотеки докладають багато зусиль, щоб пробудити в дитині цікавість до книг і потребу до читання».

https://starylev.com.ua/club/article/amerykanski-biblioteky-dlya-ditey?fbclid=IwAR0y_20CH-rb1i5XzCE3XEKYeYIH8VvuO7Y4EWqyxZqnqmblvTMit8-b-JQ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Переможці ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків «Майбутнє планети у наших руках!»

Урочисте оголошення переможців ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків «Майбутнє планети у наших руках!» відбулося 23 квітня у Н...