четвер, квітня 2

COVID-19: Як (не)працювати під час карантину

    Карантин – це адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання розповсюдженню особливо небезпечних інфекційних хвороб. 
  Біда прийшла неочікувано в усі країни світу, адже коронавірус поширюється з неймовірною швидкістю. На жаль, не оминув цей вірус і нашу державу, тому уряд оголосив карантин на всій території України.
   Запровадити дистанційну роботу на час обмежувальних заходів через коронавірус дозволив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) від 17.03.2020. На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), роботодавець може доручити працівникові виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, удома. Якщо працівники можуть працювати з дому, а роботодавець взмозі організувати дистанційну роботу, це варто зробити. 
   Заява про переведення на дистанційну роботу у зв'язку із COVID-19/коронавірусом  - документ, який направляється роботодавцю з проханням працівника про переведення його на дистанційну роботу через епідемію коронавірусу (COVID-19) на території України. Заява може бути направлена працівником в будь-який момент у зв'язку із:
(1) введенням режиму карантину в організації або на підприємстві на підставі окремого наказу роботодавця про введення карантину; або
(2) виявленням у працівника симптомів/ознак коронавірусу, що підтверджується відповідною медичною довідкою; або
(3) поверненням працівника з країн з підвищеним ризиком зараження коронавірусом (до прикладу, Італія, Іспанія, Франція, Китай, Корея і т.д.); або
(4) загальною епідемічною ситуацією на території країни.
У тексті цієї Заяви працівник може попросити його перевести на дистанційну роботу на певний строк або на весь період епідемії коронавірусу в Україні.
Як уже було зазначено, підставою для переведення співробітника на віддалений режим роботи є його заява. У заяві необхідно зазначити, що робота здійснюватиметься поза офісом, і навести адресу місця проживання такого співробітника або іншу адресу, де виконуватиметься робота:
Наприклад:
«Прошу змінити мені умови праці, а саме дозволити тимчасово, на період запровадження карантину постановою КМУ від 11.03.20 р. № 211, працювати дистанційно з можливістю віддаленого доступу до робочого комп’ютера починаючи з 19.03.2020 р.
Прошу визначити робоче місце за моїм місцем проживання: вул. Зелена, 9, кв. 56, м. Запоріжжя».
Як використовувати документ
Заява має бути направлена на ім'я керівника організації, в якій працевлаштований працівник, та підписана особисто таким працівником. Згідно з загальними правилом така заява може бути також передана безпосередньому керівнику структурного підрозділу, за яким закріплено працівника. З огляду на ситуацію, що склалася, така Заява може бути також (1) роздрукована працівником, підписана їм власноруч, відсканована та направлена на відповідну електронну адресу роботодавця; або (2) підписана працівником з використанням електронного підпису та відправлена на відповідну електронну адресу роботодавця.
Якщо роботодавець згоден із переведенням працівника на дистанційну роботу, таке рішення фіксується у відповідному наказі про переведення працівника на дистанційну роботу (і з таким наказом працівник в обов'язковому порядку має бути ознайомлений під підпис). 
Якщо ви переведені на дистанційну роботу, то вимагайте у своїх роботодавців, щоб це було оформлено офіційно, щоб потім не сталося ситуації, що вас звільнять за прогул або відсутність на своєму робочому місці! Це дуже важливо! Треба звертати увагу на те, щоб усе було офіційно задокументовано".
"При переведенні на дистанційну роботу звертайте увагу, щоб це було оформлено офіційно"

Заява про надання відпустки у зв'язку із COVID-19/корона вірусом

Заява про надання відпустки у зв'язку із COVID-19/коронавірусом - це документ, який направляється роботодавцю з проханням працівника про наданням йому відпустки на певну кількість днів через епідемію коронавірусу (COVID-19) на території України. Заява може бути направлена працівником в будь-який момент.
Важливо відмітити, що працівник може бути відправлений у відпустку ЛИШЕ за його згодою, примушування працівника взяти відпустку є грубим порушенням норм трудового законодавства з боку роботодавця. У тексті цієї Заяви працівник може попросити один з декількох видів відпусток:
(1) щорічну основну оплачувану відпустку (на неї мають право всі без виключення працівники); або
(2) щорічну додаткову оплачувану відпустку (для особливих категорій працівників, які, до прикладу, виконують роботу з особливим характером або роботу у шкідливих умовах праці); або
(3) додаткову обов'язкову неоплачувану відпустку по догляду за дитиною у віці до 14 років (надається лише батькам або особам, які здійснюють безпосередній догляд за дитиною на весь період карантину); або
(4) додаткову неоплачувану відпустку за згодою сторін (надається будь-якому працівникові за згодою роботодавця на період до 15 календарних днів); або
(5) інший вид відпустки (до прикладу соціальна або та, що передбачена окремо в трудовому договору (контракті) з працівником або у колективному договорі).
У тексті цієї заяви працівнику потрібно буде також вказати кількість днів, на яку потрібно надати відпустку, та період її надання.
Як використовувати документ
Заява має бути направлена на ім'я керівника організації, в якій працевлаштований працівник, та підписана особисто таким працівником. Згідно з загальним правилом така заява може бути також передана безпосередньому керівнику структурного підрозділу, за яким закріплено працівника. З огляду на ситуацію, що склалася, така Заява може бути також (1) роздрукована працівником, підписана їм власноруч, відсканована та направлена на відповідну електронну адресу роботодавця; або (2) підписана працівником з використанням електронного підпису та відправлена на відповідну електронну адресу роботодавця.
Рішення про надання працівнику відпустки обов'язково фіксується у відповідному наказі про надання працівнику відпустки(і з таким наказом працівник в обов'язковому порядку має бути ознайомлений під підпис).
Звертаємо увагу, що працівник, який просить йому надати додаткову неоплачувану відпустку по догляду за дитиною у віці до 14 років має додати до цієї Заяви копію свідоцтва про народження такої дитини.

Заява про надання лікарняного на період поширення COVID-19/коронавірусу

Заява про надання лікарняного на період поширення COVID-19/коронавірусу - це документ, який направляється роботодавцю з проханням працівника надати йому лікарняний на час епідемії коронавірусу (COVID-19) в Україні. Заява може бути направлена працівником в будь-який момент. Важливо відмітити, що працівнику може бути наданий лікарняний лише у випадках та з підстав, прямо передбачених законом, до прикладу:
(1) хвороба, яка не пов'язана з нещасним випадком або травмою на виробництві (до прикладу, гостре респіраторне захворювання, COVID-19); або
(2) необхідність догляду за хворою дитиною (у віці до 14 років); або
(3) необхідність догляду за хворим членом сім'ї (окрім хворої дитини у віці до 14 років); або
(4) поміщення особи на карантин (на підставі окремого листа непрацездатності, виданого лікарем-інфекціоністом, але за умови, що (а) такий працівник працює у сфері обслуговування населення; і (б) був відсторонений від роботи через загрозу поширення інфекційної хвороби (зокрема, коронавірусу); і (в) переведення працівника на іншу роботу не є можливим); або
(5) інші випадки (до прикладу, протезування, реабілітація і т.д.)
У тексті цієї Заяви працівнику потрібно буде також вказати кількість календарних днів, на яку потрібно надати лікарняний. Звертаємо увагу, що кількість днів лікарняного залежить від підстави його надання. До прикладу, лікарняний через карантин є повністю оплачуваним за кошти Фонду соціального страхування та надається на весь строк карантину, а лікарняний для догляду за хворим дорослим членом сім'ї - лише до 7 календарних днів.
Як використовувати документ
Заява має бути направлена на ім'я керівника організації, в якій працевлаштований працівник, та підписана особисто таким працівником. Згідно з загальним правилом така заява може бути також передана безпосередньому керівнику структурного підрозділу, за яким закріплено працівника. З огляду на ситуацію, що склалася, така Заява може бути також (1) роздрукована працівником, підписана їм власноруч, відсканована та направлена на відповідну електронну адресу роботодавця; або (2) підписана працівником з використанням електронного цифрового підпису та відправлена на відповідну електронну адресу роботодавця.
До цієї Заяви працівник в обов'язковому порядку має додати копію (якщо працівник виконує роботу за сумісництвом) або оригінал (якщо для працівника ця робота є основною) листка непрацездатності, виданого лікарем. Якщо мова йде про надання відпустки для догляду за хворою дитиною у віці до 14 років, в такому випадку до Заяви потрібно також додати копію свідоцтва про народження дитини.

Тож бережіть себе, дотримуйтеся карантину, мийте частіше руки, вдягайте маски та будьте здорові!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Переможці ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків «Майбутнє планети у наших руках!»

Урочисте оголошення переможців ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків «Майбутнє планети у наших руках!» відбулося 23 квітня у Н...