четвер, травня 7

Публічні бібліотеки - хаби активних громадян

  Шість бібліотек з України, Румунії та Республіки Молдова розпочали проєкт «Публічні бібліотеки як хаби для активних громадян», що реалізується Progress Foundation (Румунія) за підтримки Black Sea Trust of Regional Cooperation (Чорноморський траст регіонального співробітництва).
   Проєкт спрямований на підтримку публічних бібліотек та громадських організацій задля створення публічних просторів у бібліотеках, які сприятимуть навчанню та практиці активного громадянства.

Залучення громадян безперечно призводить до значних змін у житті громад, це насправді може покращити якість життя людей. Проте, щоб стати дійсно активними громадянами, мешканцям України, Румунії та Республіки Молдова потрібні місця для зустрічей, обговорення питань, що становлять загальний інтерес. Місце, в якому можна вчитися, обмінюватися ідеями, спілкуватися та співпрацювати. І публічні бібліотеки - ідеальний простір для цього!

   За сприяння ВГО Українська бібліотечна асоціація дві українські бібліотеки та їхні партнерські громадські організації беруть участь у цьому проєкті, а саме: Луганська обласна універсальна наукова бібліотека (партнер - ГО «Inventors») та Центральна міська бібліотека ім. Лесі Українки м.Львова (партнер - Молодіжне об'єднання «Граніт»). Важливо, що громадські організації відбирались за умови наявного досвіду співпраці з бібліотеками та ті, що працюють з громадою.
  Планувалось, що в межах проєкту учасники візьмуть участь у міжнародній бібліотечній конференції у Бухаресті у червні 2020 р. та обміняються досвідом з колегами-іноземцями. Проте зараз і навчання, і події за проєктом переходять в режим онлайн. Перші вебінари сприятимуть створенню міжнародної мережі підтримки для залучених бібліотек та організацій. Така мережа сприятиме підвищенню кваліфікації бібліотекарів та громадських активістів, заохоченню та розвитку активної громадської діяльності, зокрема, у кризові періоди. Онлайнові навчальні заняття включатимуть кращі практики та заходи, корисні для розширення громадянської активності, залучення громадськості та формування демократичної культури.

   Через глобальну пандемію дещо змістився й кінцевий фокус проєкту. Хаби як місця спілкування людей в умовах пандемії поки є неможливими. Тому зараз проєкт рухається у напрямку розвитку бібліотек та їхньої взаємодії з місцевими мешканцями - ГО, активними громадянами.

  Як бачимо, головна мета проєкту - не просто створення хабу, а розвиток і просування активного громадянства. Учасники самостійно, усередині громади, мають сформувати бачення вирішення актуальних завдань.

  Для успішних результатів важливим є також залучення місцевих органів влади. Інвестування у нові технології, ресурси та ефективне навчання - це основні фактори, які можуть допомогти публічним бібліотекам стати важливими і впливовими у своїх громадах. Тим самим сучасні бібліотечні послуги зможуть забезпечити усвідомлене демократичне залучення мешканців до громадського життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Майбутнє планети у наших руках

З лютого по березень на Чернігівщині проводився обласний тур ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у ...