середу, серпня 10

Увага! Четверте завдання конкурсу «Лідер читання - 2022».

 

Краєзнавча вікторина «Моя країна – Україна! Чернігівщина – мій рідний край!».

Термін «краєзнавство» містить у собі два значення: «край» та «знаю». Воно вивчає певні віхи історичного, культурного, економічного, літературного життя й розвитку рідного краю.

Григорій Сковорода вважав: «Пізнати свій край, себе, свій рід, свій народ, свою землю – означає “побачити свій шлях у життя”».

Завдання краєзнавчої вікторини присвячене нашій малій Батьківщині – унікальній Чернігівщині, її пам’яткам історії, архітектури, природи та культури; славетним особистостям тощо.

Наш рідний край відомий ще з часів палеоліту — близько 100 тис. років тому, а за часів князівства, коли Чернігово-Сіверська земля увійшла до складу Київської Русі, Чернігів за розмірами і значенням серед інших міст поступався лише Києву.

Сьогодні героїчна Чернігівщина, місто-герой Чернігів постраждали внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Знищені пам’ятки архітектури, історичні будівлі… Все відновимо, відбудуємо. І надалі будемо пишатися красою нашої Чернігово-Сіверської землі.

Отже, юні знавці рідного краю, до справи!

З 29 липня до 11 серпня (включно) надішліть на пошту Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ostrovskogo@online.ua відповіді на запитання краєзнавчої вікторини.

Кожна правильна відповідь = 1 бал.

Зверніть увагу: обов’язково вказувати прізвище та ім’я учасника.

Хто ще не зареєструвався, вам сюди

1. Назвіть унікальну пам’ятку підземної архітектури Чернігова 11 століття, яка складається з трьох підземних церков та системи галерей, що простягнулися більш ніж на 300 м?

2. Який український гетьман (за легендою) ховав у своєму будинку на чернігівському Валу свою юну кохану Мотрю Кочубей, прокляту матір’ю.

3. Назвіть місто на Чернігівщині, яке у 17 та 18 століттях було резиденцією гетьманів Лівобережної України.

4. Який храм Чернігова було закладено чернігівським князем Мстиславом Володимировичем на початку 11 століття, стіни якого за його життя було виведено вище землі до рівня, якого міг досягти рукою вершник, що стоїть на коні?

5. Ми знаємо багато Тріумфальних арок по всьому світу, виявляється, у нас є своя така арка, єдина на Чернігівщині пам’ятка архітектури у стилі класицизму. У якому місті вона знаходиться?

6. Назвіть легендарного богатиря Чернігівщини, який (за легендою) служив князю Святославу. А по завершенні своєї військової кар’єри став монахом у монастирі Києво-Печерської лаври та був зачислений до лика святих.

7. Чому Болдині гори (історична місцевість у Чернігові, пам'ятка садово-паркового мистецтва) мають таку назву?

8. Який видатний письменник і кінорежисер народився і провів дитячі роки на берегах Десни, у Сосниці?

9. Назвіть село на Чернігівщині, де знаходиться найпівнічніша точка України.

10. Яка уродженка с. Заньки Ніжинського району, увійшла в історію театру як видатна українська трагедійна актриса, що в створюваних сценічних образах уособлювала символ української жінки?

Успіхів!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Майбутнє планети у наших руках

З лютого по березень на Чернігівщині проводився обласний тур ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у ...