четвер, жовтня 27

Дитяча бібліотека в реаліях сьогодення: заняття обласної OF/ONлайн школи професійного розвитку «Суч@сний бібліотекар»

26 жовтня на базі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей пройшов онлайн-семінар «Дитяча бібліотека в реаліях сьогодення» для працівників відділів обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів дитячих і публічних бібліотек Чернігівщини.

Враховуючи, що цього року це перше таке заняття професійної майстерності, програма була насиченою, а робота плідною.

З вітальним словом до семінаристів звернулася директорка Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй. У своїй промові Тамара Миколаївна розповіла про науково-практичну конференцію, організовану Національною бібліотекою України для дітей, на якій розглядалися питання стану бібліотек України в воєнних умовах, шляхи виконання Рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики щодо актуалізації бібліотечних фондів.

Заступниця директорки Лариса Казакова надала розлогу інформацію про те, як Чернігівська обласна бібліотека для дітей працювала під час облоги і як працює зараз, які перспективи подальшої роботи, проблеми і шляхи їх вирішення. Було наголошено про те, що навіть в таких складних умовах, бібліотека мобілізувалася і працює дуже наполегливо, активно, креативно.

Завідувачка відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів Тетяна Тянутова поділилася досвідом роботи відділу у нових реаліях, нових формах роботи в обслуговуванні читачів.

Почесним гостем семінару стала українська письменниця з Коропа, лауреат багатьох премій, в тому числі «Коронація слова», Валентина Михайленко, з якою завідувачка відділу обслуговування учнів 5-9 класів провела онлайн-інтерв’ю про її нову книгу для підлітків «Скарб під знаком риби».

В рамках підвищення практичних навичок роботи стали виступи головного бібліографа відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів Лариси Власенко, яка ознайомила семінаристів з блогом «Книжкові хованки». Цікавим стало практичне онлайн-заняття «Якби дівчата правили інтернетом», проведене бібліотекарем відділу обслуговування Ольгою Геращенко, на якому навчилися працювати у програмах по створенню ребусів, кросвордів в різних програмах. Все це наші бібліотекарі будуть використовувати у своїй роботі.

Завідувачка відділу методології бібліотечної роботи з дітьми Наталія Шеша розповіла про участь дітей Чернігівщини у Міжнародних, Всеукраїнських та обласних конкурсах, в яких взяли участь читачі дитячих бібліотек області протягом цього року, і про їх підсумки.

На завершення завідувачка відділу інформаційної довідково-бібліографічної роботи Олена Волченко зробила огляд-презентацію про сучасних чернігівських письменників.

Обговорення почутого стало підбиттям підсумків семінару і довело, що не дивлячись на складну ситуацію в країні, матеріальну скруту, важкий психологічний стан, бібліотекарі Чернігівщини заряджені на плідну працю з вірою в перемогу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Майбутнє планети у наших руках

З лютого по березень на Чернігівщині проводився обласний тур ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у ...