пʼятницю, листопада 25

Онлайн-заняття обласної навчально-практичної школи «Формат роботи з читачами-дітьми в умовах сучасних реалій»

24 листопада на базі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей пройшло онлайн-заняття обласної навчально-практичної школи «Формат роботи з читачами-дітьми в умовах сучасних реалій» для керівників спеціалізованих бібліотек для дітей, працівників відділів обслуговування дітей публічних бібліотек ОТГ Чернігівщини.

З вітальним словом до присутніх звернулася директорка бібліотеки Клюй Тамара Миколаївна, де окреслила основні аспекти роботи дитячих бібліотек області і Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, зокрема, в сучасних реаліях, а також про підсумки роботи Всеукраїнської конференції для директорів обласних бібліотек України «Бібліотека для дітей: користувачам, громаді, суспільству…», організованої Національною обласною бібліотекою України для дітей.

«Формування бібліотечних фондів сучасної бібліотеки для дітей: новітні, традиційні аспекти, реалії війни» - такою стала тема виступу заступника директорки Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Казакової Лариси Миколаївни. У доповіді йшлося про те, що спеціалізовані бібліотеки для дітей є складовою частиною інформаційної системи держави, а їх бібліотечні ресурси – складовою частиною ресурсів держави і несуть важливу суспільну місію збереження духовних цінностей нації та виховання прийдешнього покоління юних українців. Тож в умовах воєнного часу та тих викликів, що поставлені російською війною українським дітям, нинішнє рішення щодо дерусифікації їх бібліотечних фондів є вкрай важливим та актуальним. Які проблеми спіткали бібліотеки щодо оновлення книжкових фондів, які шляхи їх вирішення, власний досвід і рекомендації семінаристам були надані доповідачкою.

З рекомендаціями щодо планування роботи на наступний рік виступила завідувачка відділу методології бібліотечної роботи з дітьми Шеша Наталія . У доповіді «Планування – 2023. Від ідеї до плану дії» було окреслено основні заходи, які чекають нашого читача наступного року, рекомендації щодо проведення Всеукраїнських, обласних, міжрегіональних та інших конкурсів, марафонів, навчань тощо.

Завідувачка відділу комплектування та обробки творів друку Юлія Пінчук у своїй доповіді «Актуалізація бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України» наголосила про основні аспекти вилучення літератури з фондів бібліотек України.

Що таке виставка в сучасній бібліотеці для дітей, її роль у залученні дітей до читання, які види і форми бібліотечної діяльності варто використовувати у роботі з дітьми, а також власний досвід такої роботи – таку інформацію надала семінаристам » завідувачка відділу обслуговування учнів 5-9 класів Трухан Оксана.

Про підсумки, проведених бібліотекою конкурсів у 2022 році, присутніх ознайомила провідний редактор відділу методології бібліотечної роботи з дітьми Оксана Дорохова.

Запрошеною гостею заняття стала український науковець і письменниця, книгознавець, біографіст, літературний критик, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, провідний бібліограф Національної бібліотеки України для дітей Марченко Наталія Петрівна. У своїй доповіді «Двоадресність дитячої книги та її комунікаційні можливості» Наталя Петрівна погрузила семінаристів у світ сучасної дитячої літератури, про її можливості для виховання підростаючого покоління. Мова йшла про те, що відношення до дитячої літератури як суто дитячої абсолютно неправильне. Зараз виходить дуже багато книжок для дітей, які із задоволенням читають і дорослі, і діти, що дуже важливо, адже приводить у підсумку, до сімейного читання і обговорення.

Завершився семінар діловим спілкуванням, до якого долучилися і учасники: Ніжинські бібліотеки-філії № 3 і 4 Ніжинської міської ЦБС.

Загалом заняття було плідним і корисним, обговорення жвавим. Почуте і побачене стане у нагоді в роботі бібліотек Чернігівщини.

Бібліотекарі. як культурна еліта регіону мають вести свою війну, сумлінно виконуючи роботу, тримаючи інформаційний стрій.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Майбутнє планети у наших руках

З лютого по березень на Чернігівщині проводився обласний тур ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у ...