понеділок, березня 6

Професійні здобутки - 2022. Дитячі бібліотеки Чернігівщини за підсумками звітів. БОБРОВИЦЯ

Бобровицька бібліотека для дітей

    Не зважаючи на нові умови праці, в яких опинилася бібліотека, у 2022 році її діяльність була спрямована на:

  • дотримання Законів України «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу»;
  • забезпечення вільного доступу користувачів до світових інформаційних ресурсів через мережу інтернет;
  • національно-патріотичне виховання дітей;
  • виховання громадянина України;
  • розкриттю творчого потенціалу дітей;
  • просування читання та книги, створення та підвищення ефективності системи інформування про літературу;
  • збереження краєзнавчих документів, поширення краєзнавчих знань, створення власних краєзнавчих  ресурсів.

    У звітному році, колектив бібліотеки доклав усіх зусиль для реалізації основної мети діяльності бібліотеки – якісного задоволення  інформаційних  потреб  юних  читачів,  їх  запитів  у  сфері  навчання, самоосвіти та організації цікавого дозвілля.

Особливу увагу зосереджено на національно-патріотичному вихованні користувачів. 

До Дня Соборності України у бібліотеці для дітей проведена естафета єднання «Соборна. Вільна. Самостійна».

До Дня пам'яті героїв Крут у Озерянській сільській бібліотеці представлено виставку книг та статей періодичних видань ''Пам'яті героїв Крут'', в Осокорівській сільській бібліотеці«Майдан і Крути – Україні бути», у Кобижчанській бібліотеці провели героїко-патріотичні читання "Ніколи Україні не забути, цих юних душ нескорений політ". У бібліотеці для дітей влаштована книжкова виставка «Крути: подвиг і трагедія».

До Дня Героїв Небесної Сотні у бібліотеці для дітей проведено літературний компас «Час плине - пам'ять залишається». 

У День Гідності та Свободи проведено годину історичної правди «Свобода, воля і честь понад усе».

З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України в бібліотеці для дітей діяла книжкова виставка "Заради життя".
Також відбувся майстер-клас по виготовленню соняшника – символу пам’яті загиблих захисників. 
До Дня захисників та захисниць України та Дня українського козацтва влаштована книжкова виставка «Захисники України – нащадки славних козаків». А також була влаштована виставка «Прадідусеві старі речі для сучасної малечі» на якій були представлені елементи побуту епохи козацтва. Учні весело та жваво відповідали на запитання вікторини та складали «Український пазл», під час складання якого школярі дізналися багато цікавої інформації про побут та звичаї українців.


До Дня Незалежності України влаштована книжкова виставка «Батьківщина – це вся Україна, що в цілому світі одна», майстер-клас з виготовлення патріотичних магнітів, кошти з продажу яких пішли на потреби ЗСУ. 
У Щаснівській бібліотеці пройшов історично-поетичний марафон «Незалежна і єдина, рідна ненька Україна».
У Бригінцівській бібліотеці провели конкурс малюнків «Я мрію жити у вільній Україні».
З нагоди 300-річчя з дня народження Григорія Савича Сковороди бібліотекарі підготували  для своїх користувачів Нон-стоп "Сковорода від А до Я": простими словами про велику людину (за книгою Леоніда Ушкалова "Григорій Сковорода від А до Я").
До Дня святого Валентина проведена розважальна програма «Найщиріші привітання у Всесвітній день кохання». Бібліотекарі ознайомили дітей з історією свята, традиціями його відзначення у різних країнах. Для юних користувачів була запропонована яскраво оформлена книжкова виставка «Подаруй своє серце читанню». А яке ж дитяче свято без веселих розваг? Діти з задоволенням взяли участь у конкурсах «Розбите серце», «Запитання-відповідь» та іграх «Привабливі бантики», «Серденько», «Дружня пара», «Веселі бали». Було цікаво і весело, а діти задоволені і приємно вражені, залишали стіни книжкової оселі.


До Міжнародного дня рідної мови проведено цікавий та змістовний ігровий захід-квест «Подорож у країну рідної мови». Чотири команди пройшли дев'ять цікавих зупинок. На кожній із них очікували творчі завдання під назвою «Асоціативний кущ», «Вірш про мову», «Дешифратор», «Чи знаєш ти алфавіт», «Українське слово», «Знавець фразеологізмів», «Скриня для душі», «Ключ до знань», «Збери прислів'я». Учасникам заходу сподобалась така форма свята, вони не лише перевірили свої знання, але й навчилися працювати в команді, слухати своїх капітанів, бути уважними, креативними. До фінішу команди прийшли майже одночасно, та набрали однакову кількість балів. 
Бібліотека влітку працює за проєктом «Бібліотека на дитячому майданчику». В рамках цього проєкту для наймолодших читачів проведено розважально-пізнавальний захід ”Літо пора розваг“. На ньому діти мали змогу: пограти в настільні ігри, твістер, відповісти на питання вікторини.
Під девізом: «Веселись, грай і книжечки читай» пройшла чергова зустріч у бібліоальтанці. Бібліотекарі провели з дітьми вікторину «Спробуй – відгадай», це і знання казок, мультфільмів та природніх явищ. Також, бібліотекарі запропонували дітям розмалювати розмальовку «Прапор України», що стало чудовою нагодою напередодні Дня прапора розповісти дітям про офіційні символи нашої держави.

До Міжнародного дня захисту дітей було проведено драйв-шоу «Веселе дитинство». Також майстер-клас з виготовлення патріотичних ангелочків. Дітки з захопленням зробили власноруч для наших бійців обереги. 
У Озерянській сільській бібліотеці влаштована виставка ''Великі права маленької дитини".
У Пісківський бібліотеці було оформлено виставку малюнків «Ми діти твої Україно».
В бібліотеці облаштовано ігрову кімнату для найменших користувачів. Ігровий простір «дитячої кімнати» обладнаний спеціальними меблями, заповнений іграшками, іграми, цікавими дитячими книжками. Це значно підвищує відвідуваність бібліотеки і зацікавленість дітей до читання, а також  сприяє живому спілкуванню дітей між собою.
В рамках Всеукраїнського дня бібліотек працівники Бобровицької Публічної бібліотеки провели Лібмоб "Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає" був насичений різноманітними заходами та акціями, які були спрямовані на допомогу ЗСУ.
В межах благодійної акції на підтримку ЗСУ був проведений розпродаж "Купуєш книжку - підтримуєш українську армію". Всі бажаючі могли залишити пам'ятний підпис на прапорі "Що я скажу солдату України". Прапор, разом з виробами дітей-учасників майстер-класу "Оберіг для захисників України" та їх побажаннями воїнам, були відправлені на фронт захисникам.
Популярною була локація з безпрограшною лотереєю та приємно дивував комплімент від бібліотеки - солодощі з передбаченнями, які обов'язково збудуться.
Гості свята не могли залишитись байдужими до кулінарних шедеврів благодійного "Ярмарку смаколиків", створених господинями наших бібліотек.
Волонтерство
На час війни працівники бібліотеки стали волонтерками: плели маскувальні сітки, випікали смаколики та лущили горіхи для бійців ЗСУ, в'язали теплі шкарпетки та рукавички долучившись до всеукраїнського руху "Зігрій захисника", шили чоловічу білизну, допомагали збирати речі для ВПО, організовували благодійні акції зі збору коштів для ЗСУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Магічний кристал поетичного слова

У читальній залі Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького-Носенка відкрилась краєзнавча літературна витинанка «Магічний...