пʼятницю, березня 29

Майбутнє планети у наших руках

З лютого по березень на Чернігівщині проводився обласний тур ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках», мета якого – привернення уваги до проблеми знищення природи України в результаті війни та виховання у дітей бережливого ставлення до природи та навколишнього середовища.

Організаторами Конкурсу є Національна бібліотека України для дітей, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України.

четвер, березня 21

Магічний кристал поетичного слова

У читальній залі Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького-Носенка відкрилась краєзнавча літературна витинанка «Магічний кристал поетичного слова», присвячена Всесвітньому дню поезії.  📜 На виставці шанувальники поетичного слова знайдуть збірки відомих поетів Прилуччини: Світлани Коробової, Ніни Полив’яної, Миколи Турківського,  Валентини Грибенко, Євгена Постульги, Олесі Білоцвіт, Ніни Ткаченко, Ніни Заболотної, Валентини Пошкурлат, Надії Маринохи-Стеценко, Лілії Черненко, Наталії Віргуш та ін. Твори місцевих поетів вражають своєю романтичною схвильованістю, щедрістю почуттів, збагачують внутрішній світ, спонукають мрії втілювати в реальність, фарбуючи наше життя в насичений колір. 

Книгозбірня запрошує всіх бажаючих переглянути виставку і поринути у чарівний світ Поезії, адже вона залишається з нами навіть тоді, коли закінчуються всі слова…

Також вірші Прилуцьких майстрів слова можна переглянути на сайті бібліотеки у розділі «Літературне життя» :http://pryluky-dytbiblioteka.edukit.cn.ua/literaturne_zhittya/virshi_na_riznu_tematiku/virshi_pro_vesnu/🌼 

Методичні поради до проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання — 2024

Дитяча книга в епоху героїв

Методичні поради містять розробки онлайн- та офлайн-заходів для проведення бібліотекарями у рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання. Орієнтовані на популяризацію творчості сучасних та класичних українських письменників. Рекомендовані працівникам бібліотек для дітей та інших позашкільних закладів. 

Автор: Ярова, Ю.В., Килимистий, С.М.

Рік видання: 2024

Кількість сторінок: 39

Тип видання: Методичні поради

Бібліотека: Національна бібліотека України для дітей

Вікова категорія: дорослі

Завантажити: Дитяча книга в епоху героїв

Переглянути книгу

пʼятницю, березня 1

Конкурс дитячих ілюстрацій до віршів великих поетів Тараса Шевченка та Шандора Петефі під назвою «Батьківщині».

1 березня 2024 року, напередодні 210-річчя з дня народження Т. Шевченка, оголошено старт Всеукраїнського конкурсу дитячих ілюстрацій до поезій Тараса Шевченка та Шандора Петефі «Батьківщині».

Конкурс триває з 01 березня по 31 жовтня 2024 року.

Зверніть увагу! 

Усі роботи учасники надсилають безпосередньо на адресу Посольства Угорщини в Україні (м. Київ):

вул. Рейтарська, 33

м. Київ, 01901 

Інформація про Конкурс в Положенні на сайті Національної бібліотеки України для дітей  за покликанням: https://chl.kiev.ua/novunu/2024/240229/130/Position.pdf

На переможців очікують подарунки і призи. Тож долучайте своїх читачів. 

Перемоги дітям і Україні!

вівторок, лютого 27

«Бібліотека і діти. Працюємо на Перемогу!»

 

Чернігівська обласна бібліотека для дітей пропонує черговий випуск аналітичного щорічника «Бібліотека і діти. Працюємо на Перемогу!».

У виданні аналізується діяльність бібліотек Чернігівської області з користувачами-дітьми у 2023 році в умовах воєнного стану: статистичні показники; матеріально-технічна база; стан бібліотечних фондів; висвітлюються значимі соціокультурні заходи, спрямовані на залучення дітей до бібліотеки, промоцію читання та ін.

Матеріал адресований фахівцям в галузі культурної та бібліотечної справи.

ЗАВАНТАЖИТИ: «Бібліотека і діти. Працюємо на Перемогу!»

Запрошуємо долучитися до конкурсу дитячого малюнка! «МАЙБУТНЄ ПЛАНЕТИ У НАШИХ РУКАХ».

 

В арсеналі творчих змагань від Національної бібліотеки України для дітей знову конкурс! Уже традиційного у ці дні оголошено про старт ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках».  

Цьогоріч свій творчий потенціал учасникам запропоновано реалізувати у чотирьох тематичних напрямах, що допоможуть обрати тематику малюнків. Отож поспішайте! 

Нагадуємо, що чекаємо ваших творчих робіт на обласному етапі конкурсу з 15 березня по 27 березня на поштову адресу з поміткою «На конкурс»:


відділ методологіїі бібліотечної роботи з дітьми

Чернігівська обласна бібліотека для дітей

14032, м. Чернігів, проспект Левка Лук'яненка, 22-А

Успіхів і натхнення!

Положення для ознайомлення:  https://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=120


пʼятницю, лютого 23

«Ріки незмінно течуть додому»: читаємо поезію

Команда Українського інституту книги анонсує проведення Національного тижня читання поезії, який відбудеться з 16 по 24 березня 2024 р., що охоплює дату святкування Всесвітнього дня поезії (21 березня). Тиждень поезії в Україні відбудеться вперше, і, ми вважаємо, що це гарна можливість відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою.

Тема тижня поезії 2024 – ДІМ. Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому». У візуальній частині організатори використали фрагмент однієї з картин циклу «Сни про дім» воїна, поета й художника Валерія Пузіка. Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна.

«Український інститут книги постійно наголошує на важливості культури й  літератури для життя та розвитку як кожної людини, так і країни... Ми хотіли б, щоб читання поезії розрадило і підтримало  українців, які через війну Росії проти України втратили свої домівки, змушені були переїхати в інший регіон країни чи за кордон. Україна – це наш спільний дім, тепло якого дає сили і жити, і боротися за перемогу», – говорить директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому» – із глибокою шаною і любов’ю до тих, хто береже й відвойовує наші доми й до тих, хто за дім віддав найцінніше. Із гарячим серцем і полум’яною надією до тих, хто повернення додому чекає.

Детально про подію тут

четвер, лютого 22

В Україні проживаєм, а чи мову її знаєм?

У Міжнародний день рідної мови бібліотекарі Прилуцької міської бібліотеки для дітей імені Павла Білецького-Носенка запропонували учням 4-А класу ліцею №5 в ігровій формі вдосконалити знання рідної мови. Мовознавчий квіз «В Україні проживаєм, а чи мову її знаєм?» передбачав ряд мовних заморочок: вміння застосовувати в спілкуванні фразеологізми, редагувати речення та словосполучення, демонструвати дикцію та вимову. Відео-презентація «Гра словами, гра в слова» викликала неабиякий запал, дух суперництва серед дітей і жваве обговорення. 

Формування та розвиток медіакомпетентностей користувачів у спеціалізованих бібліотеках України для дітей

 

Автор: Лідерман, Є. Ю., Петренко, О. Б.

Рік видання: 2024

Кількість сторінок: 31

Тип видання: Бюлетені соціологічної служби

Бібліотека: Національна бібліотека України для дітей

Вікова категорія: дорослі

Джерело: Джерело

Завантажити: Формування та розвиток медіакомпетентностей користувачів у спеціалізованих бібліотеках України для дітей

Переглянути книгу

Бібліотеки для дітей в культурно-освітньому просторі України: перспективи та шляхи розвитку в умовах війни

 

Автор: Кузілова, Тетяна Михайлівна

Рік видання: 2023

Кількість сторінок: 110

Тип видання: Матеріали конференцій

Бібліотека: Національна бібліотека України для дітей

Вікова категорія: дорослі

Джерело: Джерело

Завантажити: Бібліотеки для дітей в культурно-освітньому просторі України: перспективи та шляхи розвитку в умовах війни

Переглянути книгу

Майбутнє планети у наших руках

З лютого по березень на Чернігівщині проводився обласний тур ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у ...