четвер, квітня 23

Готуємося до виходу з карантину

Дорогі друзі, ми усі з нетерпінням очікуємо послаблення, а згодом – і скасування карантинних заходів в Україні, упроваджених Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211.
Аби бібліотекарі та користувачі почувалися у безпеці, аби уникнути нової хвилі поширення хвороби в Україні, ми маємо ретельно продумати наші дії, передбачити усі виклики, забезпечити відповідні умови соціальної взаємодії.
Пропонуємо Вашій увазі рекомендації Національної бібліотеки Польщі щодо організації роботи після скасування заборони на бібліотечну діяльність.


Джерело: Biblioteka Narodowa, 16.04.2020.

Зняття Урядом заборони на бібліотечну діяльність не означає розпорядження про їх відкриття. Рішення про відкриття бібліотеки приймає її директор. Таке рішення слід приймати, коли бібліотека буде готова до безпечного функціонування під час епідемії. При ухваленні рішень слід враховувати кількість користувачів та умови перебування, включаючи розмір приміщення, в якому будуть знаходитися користувачі.

Після зняття Урядом заборони на бібліотечну діяльність та прийняттям рішення про відкриття бібліотеки директором, Бібліотека Народова рекомендує наразі відкрити лише абонементи для користувачів та обмежити вільний доступ до фондів та інших приміщень бібліотеки.

Користувачам та бібліотекарям рекомендується залишатися у бібліотеці в масках і рукавичках. Доцільно організувати попередній запис на відвідування бібліотеки у визначений час телефоном або електронною поштою, щоб уникнути черг. Рекомендується встановити захисний бар'єр (наприклад, з оргскла) у контактній точці (наприклад, на бібліотечній кафедрі видачі) користувача з бібліотекарем. Необхідно дотримуватися безпечної відстані, якщо користувач виявляє симптоми хвороби або знаходиться в приміщенні без маски. Бібліотека Народова закликає забезпечити по можливості місця для миття та дезінфекції рук, доступ до одноразових рукавичок та масок.


Не слід відкривати бібліотеку, навіть абонемент, якщо бібліотекарі не забезпечені масками, рукавичками та дезінфікуючими засобами.

Після прийняття книг від користувача поверхню меблів, на якій лежали книги, необхідно щоразу дезінфікувати. Прийняті книги слід відкласти на карантин терміном від 10 до 14 днів у ящику, коробці, сумці або на окремих полицях на складі, в іншому приміщенні.

Ізольовані примірники повинні бути позначені датою повернення та виключені з обігу до закінчення карантину, після чого вони знову можуть бути позичені читачами. У подальшому при роботі з такими примірниками слід використовувати рукавички. Окремих карантинних кімнат не потрібно, оскільки вірус не поширюється сам по собі.

Повернені до бібліотеки документи не можна дезінфікувати дезінфікуючими засобами.

Крім того, рекомендується провітрювати приміщення якомога частіше, дезінфікувати ящики для повернення книг (бібліобокси), дверні ручки, клавіатури, телефони, вимикачі світла та інші поверхні або предмети обладнання, які часто використовуються.

Детальніше про правила безпеки:

Працівники бібліотеки повинні суворо дотримуватися принципів профілактики, оголошених Головною санітарною інспекцією та Міністерством охорони здоров'я.

На видному для користувачів місці слід розмістити інструкції з гігієни рук, дезінфекції рук, способів надягати та знімати захисні маски.

До скасування карантину Бібліотека Народова не рекомендує відкривати читальні зали для користувачів. Не рекомендується також вільний доступ до карткових каталогів, фондів книг та журналів. Рекомендується заохочувати користувачів використовувати доступні ресурси в Інтернеті.

Якщо коронавірусна інфекція виявлена у працівників бібліотеки, необхідно діяти за інструкцією Міністерства охорони здоров’я.

Переклад: Лариса Лугова, віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація

https://ula.org.ua/news/4549-hotuiemosia-do-vykhodu-z-karantynu

Немає коментарів:

Дописати коментар

Майбутнє планети у наших руках

З лютого по березень на Чернігівщині проводився обласний тур ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у ...