четвер, березня 9

Професійні здобутки - 2022. Дитячі бібліотеки Чернігівщини за підсумками звітів. ВАРВА

 Варвинська дитяча бібліотека

Колектив Варвинської бібліотеки для дітей надзвичайно активно долучився до волонтерського руху: плели маскувальні сітки, в’язали теплі шкарпетки, створювали спільно з читачами обереги та вітальні патріотичні листівки. Усі ці подарунки з теплотою та любов'ю були передані бійцям на фронт.     

Протягом звітного періоду робота бібліотек громади по обслуговуванню дітей була спрямована на реалізацію національних, регіональних проєктів, конкурсів, державних та місцевих програм. В рамках відзначення 300-ї річниці з дня народження Григорія Сковороди у дитячій бібліотеці проходив конкурс ілюстрацій до байок "Світ Сковороди у буянні фарб", флешмоб "Читайте Сковороду" та квест "Стежками мандрівного філософа". Активну участь бібліотека взяла у Всеукраїнському конкурсі плакатів до Всесвітнього Дня Землі «Майбутнє планети у наших руках», у Всеукраїнському онлайн-конкурсі із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих», в Міжнародному конкурсі дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!» до Всесвітнього дня дитини, у Всеукраїнському дитячому  літературному конкурсі «Творчі канікули» та патріотичній акції на підтримку наших захисників «Що я скажу Солдату Перемоги». Також у Всеукраїнському моніторингу «Незадоволений читацький попит на сучасну українську книгу в бібліотеках для дітей»,  в  місцевих програмах: «Родинна бібліотека», «Літо з бібліотекою», «Будьмо здорові», «Майбутнє за молоддю». 

У рамках виконання програми «Родинна бібліотека» в дитячій бібліотеці проведено ряд заходів, серед яких: свято вдячності «Без сім'ї немає щастя на землі» (День сім'ї), поетичний серпантин «Усе починається з мами» (День матері), плей-тайм «Ігри наших бабусь та дідусів».

В рамках програми «Літо з бібліотекою» проводили квест «Як знайти найбільший скарб?», вікторину «Літо на книжковій хвилі», піар-акцію «На природу та читай».

Для юних читачів у бібліотеках Варвинщини організовуються різноманітні заходи: виставки-вшанування, години пам’яті, зустрічі з воїнами, обговорення та презентації книг про війну в України, які отримали бібліотеки. У дитячій бібліотеці та бібліотеках-філіях громади оформлені куточки патріота та викладки літератури, на яких представлені не лише книги, а і найсвіжіші матеріали з періодичних видань на теми: «Героїв стежина: від батька до сина!», «Назавжди воїни і патріоти», «Герої сьогодення», «Пам'ятаємо минуле заради майбутнього». Учні молодших класів завжди готують свої подарунки воїнам, пишуть листівки, малюють чудові малюнки, власноруч створюють пам'ятні сувеніри. Ця допомога солдатам, які сьогодні захищають територію та кордони нашої держави сприяє вихованню у користувачів бібліотеки поваги до мужності та самовідданості сучасних борців за незалежність і цілісність держави.
До Дня Соборності України в дитячій бібліотеці діяла книжкова виставка «Вона ─ наш витвір, наша мрія, Соборна, вільна Україна». Для молодших користувачів була проведена патріотична година «В єднанні сила й міць держави». У бібліотеках-філіях були проведені години мужності, години пам’яті, години державності: «Соборна мати Україна одна для всіх, як оберіг», «Соборна, вільна, неподільна», «Україна є, була і буде». 
До Міжнародного дня миру проведена інформаційна година «Діти України за мир». Бібліотекарі розповіли дітям історію виникнення цього свята та його символ ─ «Білий голуб». Свої побажання мати можливість спокійно вчитися, втілювати в життя свої мрії, спокій у своїх родинах та мирне небо над Україною, діти виклали на власноруч створених листівках з побажаннями, які на своїх крилах принесли голуби Миру.
В рамках краєзнавства були проведені такі заходи: конкурс краєзнавців «Варвинщина історична», онлайн-вікторина «Ми знаємо все про рідний край»,  виставка-подорож «Стежками Варвинщини». 
До Дня Чорнобильської трагедії проведено годину пам'яті: «Чорний біль полину».
До Міжнародного дня рідної мови відбувся челендж-марафон «Слово до слова зложиться мова». Естафету розпочала учениця 5-Б класу ліцею №1 Кравець Поліна поезією Юрія Рибчинського «Мова, наша мова». В кожній бібліотеці-філії організовані книжкові виставки, онлайн-вікторини, мовленнєві ігри на теми: "Наш коштовний скарб", "Рідну мову бережи", «Єдиній і рідній українській мові – бути», «Час читати рідною українською!», «Наша мова-пісня, і в словах любов», «Мова народу - його святиня», «Україна починається з мови».
До Дня української писемності та мови користувачі дитячої бібліотеки взяли участь в інтелектуальній грі “Найрозумніший мовознавець”. 
В рамках програми «Літо з бібліотекою» книгозбірня проводила різноманітні заходи, щоб заохотити дітей до читання, популяризувати книгу, створити умови для розширення читацького смаку. На літніх бібліотечних майданчиках до числа постійних читачів приєднувалися і ті, хто вимушено прибув до селища через війну. Найменші читачі відвідували «Літній дворик» де проводились ігри з мильними бульбашками, читання улюблених казок. Старші ─ вподобали лабораторію читацького смаку «Я обираю супер – книгу». Незважаючи на високі технології, хороша книга завжди залишатиметься вірним другом для дітей, а читання даруватиме радість і приємні миті, наснагу до пізнання нового і непізнаного. Як підтвердження цьому – активна участь дітей у літніх заходах: квест «Як знайти найбільший скарб?», вікторина «Літо на книжковій хвилі», піар-акція «На природу та читай». 
В дитячій бібліотеці діє клуб за інтересами «Чомучка». 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Святкуємо День розмальовки та фарбуємо світ у мирні кольори!

6 травня відзначається веселе свято – День розмальовки.  Розмальовки – це прекрасний спосіб самовираження, дозвілля та зняття стресу, а тако...