пʼятницю, грудня 22

Онлайн-заняття обласної навчально-практичної школи для керівників спеціалізованих бібліотек для дітей, працівників відділів обслуговування дітей публічних бібліотек ТГ Чернігівщини

 

28 листопада на базі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей пройшло онлайн-заняття обласної навчально-практичної школи для керівників спеціалізованих бібліотек для дітей, працівників відділів обслуговування дітей публічних бібліотек ТГ Чернігівщини на тему: «Бібліотечно-інформаційні послуги: їх роль у забезпеченні потреб місцевих громад» за сприяння Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації.

У семінарі взяли участь 36 працівників бібліотек області, що обслуговують дітей.

Директорка Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Клюй Тамара ознайомила присутніх з матеріалами Всеукраїнської науково-практичної конференції керівників бібліотек для дітей «Бібліотеки для дітей в культурно-освітньому просторі України: перспективи та шляхи розвитку в умовах війни», яка відбулася 25-27 жовтня 2023 року на базі Житомирської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва. На конференції обговорювався широкий спектр актуальних питань щодо функціонування спеціалізованих бібліотек для дітей в умовах воєнного стану; проєкти міжнародного партнерства, гуманітарні та волонтерські ініціативи; організація надання послуг, психологічна допомога та підтримка дітей внутрішньо переміщених осіб; популяризація читання як основа інтелектуального і творчого розвитку.

2023 року уряд Уряд схвалив Стратегію розвитку читання на 2023-2032 роки «Читання як життєва стратегія», розроблену Міністерством культури та інформаційної політики. Її реалізація має створити умови не тільки для формування звички й потреби у читанні всіх українців, а й є складовою гуманітарної безпеки України.

Розроблення Стратегії зумовлено необхідністю кардинальних змін у підходах до промоції читання як усвідомлено обраної дозвіллєвої, освітньої практики та практики саморозвитку — для всебічного та гармонійного розвитку особистості, зокрема критичного мислення та освітнього рівня, що відповідатиме європейським освітнім та іншим нормам.

Про основні завдання, шляхи і етапи реалізації Стратегії, очікувані результати – про все у доповіді заступника директорки Чернігівської обласної бібліотеки для дітей «Читання як життєва стратегі» Лариси Казакової.

З рекомендаціями щодо планування роботи з користувачами-дітьми на 2024 рік виступила завідувачка відділу методології бібліотечної роботи з дітьми Наталія Шеша. Було окреслено основні заходи та рекомендації щодо проведення Всеукраїнських, обласних, міжрегіональних та інших конкурсів, марафонів, навчань тощо.

З початком широкомасштабної російської агресії проти України, питання збереження фізичної культурної спадщини в Україні привернуло значну увагу ЗМІ та громадськості. Ця війна довела, що вразливість цифрової культурної спадщини стає дедалі очевиднішою і її збереження має надзвичайне значення. Вже в березні 2022 року була започаткована міжнародна волонтерська ініціатива SUCHO - Saving Ukrainian Cultural Heritage Online («Збережемо українську культурну спадщину онлайн»), діяльність якої спрямована на захист цифрової культурної спадщини України в умовах російського вторгнення.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей отримала запрошення від SUCHO до співпраці, до якої радо долучилася. Як, завдяки своїм західним партнерам, бібліотека архівує свої культурні скарби, як долучитися до цієї роботи, розповіла Олена Ташлик – завідувачка відділу мистецтв, поділилась практичним досвідом у доповіді «Архівування культурної спадщини: співпраця Чернігівської обласної бібліотеки для дітей з волонтерською ініціативою SUCHO».

Війна - надзвичайно травмуюча подія. І нам, дорослим, складно лишатися психологічно стійкими в умовах небезпеки, жахливих новин та «емоційних гойдалок». А дітям і підліткам набагато важче: їхня психіка ще не сформувала захисні механізми, як у дорослої людини, і вплив війни переживається болючіше.

Саме тому перед дитячими бібліотеками постали нові завдання – сприяння збереженню ментального здоров’я свого найменшого читача, адже книгозбірня те місце, де дитина завжди знаходила затишок і розуміння. Сьогодні наш обов’язок перед читачами помножився у декілька разів. Ми бачимо це по своїм відвідувачам, кількість котрих суттєво збільшилася. Діти приходять до нас не тільки за книгами, але і у пошуках розради, приходять з батьками, дідусями з бабусями, сестрами, братами, друзями.

Про важливість зберігання ментального здоров’я дитини та як Чернігівська обласна бібліотека для дітей допомагає своїм читачам впоратися з викликами війни – у доповіді Тетяни Тянутової – завідувачки відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів.

«Авторське право в бібліотеці». Що змінилось у новому законі, як цим користуватись, чому це стосується бібліотек, розказала Юлія Пінчук - завідувачка відділу комплектування та обробки творів друку.

Про підсумки проведених бібліотекою конкурсів у 2023 році присутніх ознайомила провідний редактор відділу методології бібліотечної роботи з дітьми Оксана Дорохова. Присутні ще раз переконалися, які ж насправді у нас талановиті діти і як люблять свою країну.

Отже, теми, розглянуті на семінарі – надзвичайно цікаві і корисні, і викликали неабиякий інтерес семінаристів. Завершенням навчання стала панельна дискусія, до якої долучилися всі присутні. Зокрема, працівники Ніжинської бібліотеки-філії для дітей № 3 поділилися своїм досвідом роботи з дітьми в умовах війни.

Тож тримаймося, працюємо і навчаймося – це важливо! Ця війна не зруйнує нашу віру, нашу мрію та впевненість в тому, що ми є і будемо вільною, незалежною, самостійною державою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Святкуємо День розмальовки та фарбуємо світ у мирні кольори!

6 травня відзначається веселе свято – День розмальовки.  Розмальовки – це прекрасний спосіб самовираження, дозвілля та зняття стресу, а тако...